måndag 27 april 2009

Det här med döden

Om man väl har accepterat det här att alla människor ska dö, så borde det vara svårt att se varenda dödsfall som sorgligt, utan det borde väl vara förbehållet till särskilt sorgliga omständigheter.

När dansaren Frankie Manning var i fyrtioårsåldern verkade det vara slut på danskarriären och han började jobba på posten. Inte långt därefter stängdes hans och mångas stamlokus Savoy Ballroom i Harlem. En epok gick i graven – det var nya tider, ny musik, ny dans. Visst måste allt förändras, men det kan vara sorgligt ändå.

Men historien slutade ju inte där. På 80-talet grävdes han fram av entusiastiska retro-swing-dansare som ville lära sig av honom, och sen fick han spendera resten av sitt liv hyllad och älskad i lindy-kretsar över hela världen. I ett tjugotal år var t.ex. denne »Ambassador of Lindy Hop« (som undertiteln till hans memoarer lyder) i Sverige varje sommar som hedersgäst på danslägret i Herräng och det var där jag såg honom. Det var där jag hörde hans berättelser och anekdoter om sig själv och om dansare och musiker han samarbetat med, och de svartvita filmsnuttarna som visades på mötena blev så mycket mer levande när någon som faktiskt hade arbetat tillsammans med så många av människorna i filmerna kommenterade.

Idag dog han, 94 år gammal. Detta är inte ett dödsfall med särskilt sorgliga omständigheter.

Så varför känns det så här?

fredag 24 april 2009

SLASHAS


Förra helgen var det årsmöte i NAFS(k). Det viktigaste som hände då (tycker jag) var att jag fick diplom! En bild på denna viktiga tilldragelse finns på Paradisäppelgatan 111, och själva diplomet, förtjänstfullt tecknat av NAFS(k):s Teckniske Konsult Johan Andreasson, återfinns här bredvid. »Äntligen!«, som man utropar i såna här fall.

fredag 17 april 2009

Hellre fria och fälla

Så nu kom (första) The Pirate Bay-domen till slut (pressmeddelande). Jag trodde inte att alla fyra skulle fällas, men även när det är så så förvånar det mig ändå att påföljden är densamma för dem alla (1 års fängelse), trots att deras roller (framförallt Lindströms) varit olika. Det finns ingenting i pressmeddelandet om domen som skiljer de åtalade åt på något sätt.

SR publicerade för säkerhets skull nyheter både om en friande och en fällande dom. Det gäller att helgardera om man ska hinna först med rapportering! :-)

torsdag 16 april 2009

Gothcon


Förra helgen var det Gothcon. Det var roligt. Tyvärr råkade jag förköpa mig lite på auktionen. Efter att ha börjat återhållsamt hamnade jag i köpa-för-att-det-är-billigt-fällan istället för att bara bjuda på det jag ville ha. Efteråt kom det fram några och försökte skänka bort något de köpt men ångrat. »Du som köpt så mycket skräp, vill du inte ha det här också?« Jag avstod, och vänta bara till nästa år, då ska jag sälja saker istället(/också)!

Hejdå!